5 reacties op “Meerderheid stemt resolutie over afschakeling VRT-antenne ( DVB-T) in Commissie Media weg.

 1. Nu de VRT in de praktijk geen openbare omroep is, kan men m.i. de volledige dotatie beter besteden aan het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Zo riskeert de Vlaamse overheid ook geen veroordeling wegens illegale staatssteun. Belgische providers worden immers vandaag bevoordeeld. Om het VRT-aanbod op een kwalitatieve manier te ontvangen, is de consument nu immers verplicht aan te kloppen bij een Belgische aanbieder.

 2. Mijn open brief aan Wilfried Vandaele en Karin Brouwers. Spread the world!

  Beste Wilfried en Karin,
  Wellicht staan hieronder een paar zaken die u liever niet zou lezen, maar als wakkere burger en ex-DVB-T kijker is het mijn plicht om eens stil te staan bij het schabouwelijke toneelspel dat afgelopen week op 6 december, ietwat cynisch tijdens sinterklaasdag, werd gehouden tijdens de Commissie Media.
  Het ging over de DVB-T uitzendingen waar jullie collega’s Bart Caron en Katia Segers er nogmaals voor pleiten om de afschakeling van DVB-T sinds 1/12/2018 ongedaan te maken.
  Waar Dhr. Wilfried Vandaele er nog moeite voor doet om geïnteresseerd mee te volgen, blinkt mevrouw Karin Brouwers uit in complete desinteresse en blijkt de smartphone een veel interessanter gegeven te zijn. Dat is jammer als je zetelt in een speciale commissie waar je slechts met 10 mensen aanwezig bent én het gaat over het afschakelen van TV uitzendingen van de Nationale omroep voor 100.000 mensen.
  Om maar te zeggen dat de trouwe DVB-T kijker zich bij het bekijken van dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=HVA6EH0YtGk&feature=share) behoorlijk genegeerd, gekleineerd en gemarginaliseerd voelt. Alsof wij niet bestaan, alsof wij niet meetellen met de elitaire maatschappij waarvoor Vlaanderen staat.
  Ik hoor in dit filmpje ook vooral heel wat Mea Culpa’s. Eerst en vooral omtrent de “vergetelheid’ van het opnemen van DVB-T als broadcast middel in de actuele beheersovereenkomst van de VRT dixit Mevr. Brouwers. Ik noem dit schuldig verzuim. Verder is het ook niet duidelijk wie nu alweer de drijvende kracht is achter deze beslissing, de VRT of de Vlaamse regering? Jullie geven aan dat de VRT dit autonoom kan en heeft beslist, terwijl de VRT communiceerde aan de VRM (Vlaamse Regulator voor de Media) dat ze hierin gesteund wordt door de Vlaamse regering. Wat is het nu? Wie dekt hier wie in? Voor de VRT is het alvast goed nieuws. Het kan 1 mio (of de volle 0,3%)! besparen door geen kosten meer uit te besteden aan de upgrade naar DVB-T2. Een besparing van 0,3% voor 3,2% DVB-T kijkers dixit het Imec digimeter rapport. Dat ze nu reeds DVB-T afschakelen in plaats van in maart 2019 (wanneer de upgrade noodzakelijk zal zijn) zal wellicht een vriendendienst zijn richting telenet aangezien dit bedrijf reeds reclame maakt op de sporza website. Je ziet dat er zich nog slechts een dunne lijn vormt tussen de neutrale openbare omroep en de commerciële bedrijven, deels ingegeven door de besparingen die jullie als regering hebben geëist van de VRT. Omdat jullie beide voldoende betaald worden en jullie uitblinken in afwezigheid van kennis van DVB-T uitzendingen, veronderstel ik dat jullie geen DVB-T kijkers zijn en het nooit gebruikt hebben. Wat ook niet verwonderlijk is aangezien de VRT er nooit geen reclame voor gemaakt heeft en het liever kwijt dan rijk wat (dixit wat info in een klein hoekje op de site). Voor jullie toch even een samenvatting:
  1) Men geeft aan dan Vlaanderen niet alleen is in Europa, ook Zwitserland stopt met DVB-T uitzendingen. Dat klopt, maar daar hebben ze wel een (echt gratis) alternatief doordat de openbare omroep ongecodeerd via satelliet zal uitgezonden worden. Een eenmalige kost voor een satelliet ontvanger en hup, je bent weer vertrokken. Bij ons is het alternatief de VRT NU, streamen van je tv avond waarbij vooral telenet/proximus worden blijgemaakt. Ik kan jullie trouwens zeggen dat een tv avond op mijn trouwe VRT zenders gemiddeld 7 GB in beslag neemt, waardoor ik onvoldoende zal hebben met mijn fiber 100 abonnement van telenet. Wat nu? Een upgrade? Wie zal dat betalen? Ohja, streamen van een tv avond lukt pas na een kwartier klooien met de google chromecast om teneinde een ietwat stabiel verbinding te krijgen. Met DVB-T was dit 3 seconden. Nu, via de klachtendienst van de VRT ben ik te weten gekomen:

  “Momenteel biedt de VRT, VRT NU aan als webplatform en kan u sinds kort ook de VRT NU app downloaden. We kunnen dan ook enkel garanderen dat de dienst werkt via pc, tablet of smartphone.”
  Het alternatief VRT NU van DVB-T kan dus niet garanderen dat je tv kunt kijken op een TV toestel? Gek hé, DVB-T kon dit namelijk wel.
  En wat met de 6,2% Vlamingen die geen internet hebben? Pech? TV Vlaanderen antenne abonnement voor 10 euro per maand die wel in DVB-T2 zullen uitgezonden worden? Worden de zendinstallaties dan wel omgebouwd voor een commercieel product?
  Nee hoor, via deze link (https://elektrozine.be/uitgelegd-wat-is-dvb-t2/) vind je het onderstaande:

  “Norkring heeft de zendmasten al volledig operationeel, maar ook in onze huiskamers moet er het een en ander worden aangepast.”

  De zendmasten, uitgebaat door norkring zijn dus reeds omgebouwd kan ik hieruit afleiden.

  Het is trouwens gekscherend dat je eerst belastingen betaalt voor de openbare omroep en daarna nog eens een abonnement dient te betalen aan TV Vlaanderen om de zenders daadwerkelijk ter kunnen ontvangen. Ik voel plaatsvervangende schaamte.
  2) Het is ook wat cynisch dat de VRT juist zijn trouwste kijkers aan de kant schuift. Mensen die tevreden zijn met enkel 3 zenders die toevallig allemaal van de VRT zijn. Mensen die juist geïnformeerd willen zijn, mensen die sporadisch tv willen kijken, mensen die hun kinderen willen weghouden van de toevloed aan reclame tussen kinderprogramma’s, mensen die afgelegen wonen en geen kabel hebben, mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Jullie hebben het ook over feit dat tv kijken sowieso een kost met zich meebrengt, of het eenmalig en wederkerend is. Iets wat de VRT ook graag benadrukt in zijn antwoorden via de klachtendienst. Dit is echt een lachertje. DBV-T brengt inderdaad een eenmalige investeringskost met zich mee, eentje van 31 euro voor een antenne. Alle TV’s die de afgelopen 10 jaar verkocht worden, hebben een ingebouwde DVB-T ontvangen. De recente toestellen van de laatste 5 jaar zijn zelfs klaar voor DBV-T2. Makkelijk dus als je geen breed budget hebt, eenmalig 31 euro en je weet perfect waar je kosten zullen eindigen. Met die 31 euro kun je via het alternatief VRT NU nog niet de activeringskosten betalen wanneer je nu verplicht een internet aansluiting moet aangaan. Of je kunt er een maandje basic internet van telenet mee betalen, waarna je nog meer geld moet uitgeven.
  3) DVB-T is geen oubollige technologie, wat al eens beweerd wordt. In Nederland gaat men volledig over naar DVB-T2 en in Frankrijk kan met maar liefst 45 kanalen ontvangen via DVB-T. De upgrade naar DVB-T2 zal er trouwens voor zorgen dat er nog meer energie efficiënt uitgezonden zal worden en men zal ook meer kanalen op eenzelfde bandbreedte kunnen toevoegen. Heel Europa is mee, en Vlaanderen? Een kortzichtige besparingsronde, dat is waar we voor staan in Vlaanderen.
  4) Met het afschakelen van DVB-T geeft men telenet/proximus alweer meer vrij spel, waardoor de prijzen (via prijsafspraken tussen de twee partijen) jaar na jaar duurder worden. Het is logisch, er is nu totaal geen alternatief meer. Het “gratis” alternatief VRT NU speelt opnieuw in de kaart van telenet/proximus, want je hebt er een internetabonnement voor nodig, en liefst eentje uit de kluiten gewassen van meer dan 200GB per maand of 71 euro/maand.
  5) De Waalse openbare omroep pakt het slimmer aan en blijft uitzender via DVB-T. Een land met twee snelheden?
  6) De 45.000 mensen die gebruik maken van DVB-T is een lachertje. Een opgestelde enquête met een duurtijd van 3 weken waar men het resultaat heeft bekomen wat men voor ogen had. Men had ook het rapport van IMEC uit 2017 er kunnen bijnemen: https://www.imec-int.com/nl/digimeter of gewoon een geluisterd hebben naar Norkring, uitbater van de zendmasten, die gewag maakt van minstens 100.000 gebruikers. Het past natuurlijk volledig in het hedendaagse Vlaamse verhaal dat minderheden het liefst zo klein mogelijk worden gemaakt om vervolgens “er de kosten niet voor te maken”. Alhoewel die minderheden ook belastingen betalen voor de openbare omroep.
  7) Wat mij brengt bij het laatste punt. De vrije openbare omroep is niet meer, en daarin staan we alleen in Europa. Er dienen dan ook geen belastingen meer betaald te worden aangezien ik ze toch niet kosteloos kan ontvangen. Ofwel behouden jullie de inkomsten uit belastingen voor de VRT, maar dan eis ik samen met 100.000 anderen dat de DVB-T uitzendingen terug geactiveerd worden én er noodzakelijk investeringen gedaan worden aan de zendmast, voor zowel nodig, want volgens mij is dit reeds gedaan voor TV Vlaanderen? Ik zal eens te meer jullie werk doen en het eens vragen aan Norkring. En jullie mogen er ook voor zorgen dat DVB-T terig opgenomen zal worden in de beheersovereenkomst met de VRT vanaf 2020.
  Bij verdere vragen of verduidelijking ben ik steeds bereid.

 3. Hier in het oosten van Belgie ontvang je minstens 10 gratis duitse dvb-t2 zenders en DEZELFDE zenders zijn ook nog eens ‘free to air’ te bekijken op satelliet ,begrijpe wie begrijpe kan.

Reageer