Vlaanderen verliest zijn publieke omroep: VRT wordt betaalomroep

Vlaanderen verliest zijn publieke omroep: VRT wordt betaalomroep

De tv-kanalen van de VRT worden dit najaar toegevoegd aan het het betaalaanbod Antenne TV van TV Vlaanderen. M7 Group heeft daarover een akkoord bereikt met de VRT. Antennekijker.be betreurt ten zeerste dat de VRT vanaf 1 december een betaalomroep wordt. Door de overeenkomst tussen de VRT en TV Vlaanderen Antenne TV verliezen de Vlamingen de allerlaatste manier om het tv-aanbod van hun publieke omroep vrij te ontvangen. In de praktijk voldoet de VRT niet langer aan de vereisten van een publieke omroep zoals onder meer bepaald door de European Broadcasting Union (EBU). De EBU stelt dat een publieke omroep universeel en gratis beschikbaar moet zijn.

Sinds het begin van de tv-uitzendingen van onze publieke omroep op 31 oktober 1953 volstond het belastinggeld van de Vlaming om naar de tv-programma’s van de publieke omroep te kijken. Vanaf 1 december volstaat het belastinggeld blijkbaar niet meer en moet er voor onze publieke omroep betaald worden. Nochtans zijn de belastingen niet gedaald.

Vanaf 1 december zijn de commerciële distributeurs de tollenaars of poortwachters die bepalen aan welke prijs en volgens welke voorwaarden de Vlaming het tv-aanbod van de VRT zal kunnen ontvangen. De distributeurs bepalen via hun decoders of smartcards of je de tv-programma’s nog zal kunnen opnemen, doorspoelen of terugspoelen.

Het online aanbod VRT NU beschouwen we niet als een ernstig alternatief. Eerst en vooral bepalen diezelfde distributeurs via datalimieten en andere beperkingen op hun abonnementen de voorwaarden om dit aanbod te kunnen ontvangen. Daarnaast weigert de VRT zeer uitdrukkelijk om dit aanbod compatibel te maken met slimme tv-toestellen (smart-tv’s).

We zullen ook de volgende maanden blijven ijveren dat onze Vlaamse publieke omroep free-to-air beschikbaar blijft via de ether. Wij roepen iedere Vlaming die ons wil steunen op om onze petitie voor het behoud van de vrij te ontvangen etheruitzendingen van de VRT te ondertekenen.

Meer informatie over de definitie en de vereisten betreffende distributie van een publieke omroep vind je in volgende documenten van de EBU:

EBU Tech Report 026
EBU Fact Sheet: PSM Requirements in Distribution
EBU Fact Sheet: Relevance of FTA distribution for PSM

Lees ook onze standpunten over het voorgestelde alternatief VRT NU:

https://antennekijker.be/vrt-nu-versus-vrt-antenne-tv-praktijktest/
https://antennekijker.be/vrt-in-het-nauw-wegens-kopieerbeveiliging-vrt-nu/
https://antennekijker.be/vrt-nu-is-geen-alternatief-voor-ethertelevisie/

4 reacties op “Vlaanderen verliest zijn publieke omroep: VRT wordt betaalomroep

Reageer