Vlaanderen verliest zijn publieke omroep: VRT wordt betaalomroep

Vlaanderen verliest zijn publieke omroep: VRT wordt betaalomroep

De tv-kanalen van de VRT worden dit najaar toegevoegd aan het het betaalaanbod Antenne TV van TV Vlaanderen. M7 Group heeft daarover een akkoord bereikt met de VRT. Antennekijker.be betreurt ten zeerste dat de VRT vanaf 1 december een betaalomroep wordt. Door de overeenkomst tussen de VRT en TV Vlaanderen Antenne TV verliezen de Vlamingen de allerlaatste manier om het tv-aanbod van hun publieke omroep vrij te ontvangen. In de praktijk voldoet de VRT niet langer aan de vereisten van een publieke omroep zoals onder meer bepaald door de European Broadcasting Union (EBU). De EBU stelt dat een publieke omroep universeel en gratis beschikbaar moet zijn.

Sinds het begin van de tv-uitzendingen van onze publieke omroep op 31 oktober 1953 volstond het belastinggeld van de Vlaming om naar de tv-programma’s van de publieke omroep te kijken. Vanaf 1 december volstaat het belastinggeld blijkbaar niet meer en moet er voor onze publieke omroep betaald worden. Nochtans zijn de belastingen niet gedaald.

Vanaf 1 december zijn de commerciële distributeurs de tollenaars of poortwachters die bepalen aan welke prijs en volgens welke voorwaarden de Vlaming het tv-aanbod van de VRT zal kunnen ontvangen. De distributeurs bepalen via hun decoders of smartcards of je de tv-programma’s nog zal kunnen opnemen, doorspoelen of terugspoelen.

Het online aanbod VRT NU beschouwen we niet als een ernstig alternatief. Eerst en vooral bepalen diezelfde distributeurs via datalimieten en andere beperkingen op hun abonnementen de voorwaarden om dit aanbod te kunnen ontvangen. Daarnaast weigert de VRT zeer uitdrukkelijk om dit aanbod compatibel te maken met slimme tv-toestellen (smart-tv’s).

We zullen ook de volgende maanden blijven ijveren dat onze Vlaamse publieke omroep free-to-air beschikbaar blijft via de ether. Wij roepen iedere Vlaming die ons wil steunen op om onze petitie voor het behoud van de vrij te ontvangen etheruitzendingen van de VRT te ondertekenen.

Meer informatie over de definitie en de vereisten betreffende distributie van een publieke omroep vind je in volgende documenten van de EBU:

EBU Tech Report 026
EBU Fact Sheet: PSM Requirements in Distribution
EBU Fact Sheet: Relevance of FTA distribution for PSM

Lees ook onze standpunten over het voorgestelde alternatief VRT NU:

https://antennekijker.be/vrt-nu-versus-vrt-antenne-tv-praktijktest/
https://antennekijker.be/vrt-in-het-nauw-wegens-kopieerbeveiliging-vrt-nu/
https://antennekijker.be/vrt-nu-is-geen-alternatief-voor-ethertelevisie/

12 reacties op “Vlaanderen verliest zijn publieke omroep: VRT wordt betaalomroep

 1. ik ga voor niets en niemand betalen. ik betaal al vlaamse belastingen. dan stopt bij mij het tv kijken. en ik wil ook niet gelogd en getracked worden waar en wanneer en naar wat IK kijk

  • Goede vraag. De VRT neemt inderdaad héél vreemde beslissingen. Stoppen met digitale tv-uitzendingen via antenne en tegelijkertijd investeren in digitale radio-uitzendingen via antenne.

 2. Wanneer de VRT betalend wordt dan is de VRT geen “openbare omroep” meer en moet de fiscus ons het geld dat naar de openbare omroep vloeit in principe terugbetalen, maar ik denk dat wij, Vlamingen, naar dat geld zullen kunnen fluiten. Ik betaal geen cent om TV te kijken, bovendien kijk ik nu ook al met een doodgewone antenne, die rechtstreeks binnenshuis is aangesloten op het TV-toestel (zonder bakje DVB-T), regelmatig naar TV-BxL, Euronews, RTBF 1 + 2 + 3 en TV-Brussel, meer dan voldoende om op de hoogte te blijven. Via het gewone internet is er ook al een enorme aanbod aan gratis krantenartikels en veel gratis nieuwsuitzendingen van verschillende commerciële zenders. Ook gratis films worden in overvloed aangeboden via het gewone internet.
  Alleen jammer wanneer onze enige Vlaamse Openbare Omroep, die bij mij altijd hoog in het vaandel heeft gestaan, uit de ether zou verdwijnen. Ik pleit dus voor behoud via de ether.

 3. Schandalig dat de openbare vlaamse VRT-omroep op die manier méé helpt om terug de minstbedeelden in onze maatschappij te treffen! Is dit nu reeds een voorbeeld van wat we ons mogen verwachten van zij die een onafhankelijk Vlaanderen willen???…terug naar de middeleeuwen ?.

 4. maar dat TV Vlaanderen als nog na 04.12.2018 gratis vrt tv/vrt radio/rtbf TV/rtbf radio/Euronieuws/bvn/BRF TV/BRF radio/BRUZZ tv/BRUZZ radio/bx1 tv/bx1 radio, blijft uitzenden dan, en dan op rekening van TV Vlaanderen zelf waar VRT/rtbf/BRF dan niets over te zeggen kan hebben.

 5. Hoe dom en kortzichtig van de VRT. Zullen zeer veel kijkers verliezen aan buitenlandse zenders die overvloedig gratis te ontvangen zijn via de schotel ook in het Nederlands op 9,13 en 23,5°E.
  Ook dvb-t is voor velen nog te ontvangen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk mits een goedkope vertikaal gerichte camperantenne. Eens de kijkers verloren zullen ze moeilijk terug te halen blijken. De regeringsmededelingen en politieke discours zullen niet meer gevolgd worden en onze geringe invloed in het buitenland nog verkleinen. VRT zegt de uitzendingen via dvb-t2 te duur te vinden. Dat vindt TvVlaanderen blijkbaar niet dat NB over dezelfde zendmasten uitzendt. Denk dat VRT gezwicht is voor de kabelproviders die hun klanten kwijtspeelden aan dvb-t nu op elke nieuwe TV.

Reageer