VRT dumpt antennekijker

VRT dumpt antennekijker

Op 1 december 2018 stopt onze openbare omroep VRT met de gratis te ontvangen tv-uitzendingen via de digitale ether, DVB-T. Daardoor zal het tv-aanbod van de VRT niet meer beschikbaar zijn voor iedereen die met een antenne het tv-signaal ontvangt. De Vlaamse publieke omroep zet met deze roekeloze beslissing de antennekijker buitenspel. Dat is ontoelaatbaar.

Vandaag worden de etheruitzendingen van de VRT vooral ontvangen door Vlamingen die om uiteenlopende redenen thuis niet over een kabelaansluiting of snelle internetverbinding kunnen beschikken. Het antennesignaal is dan vaak de enige manier om de openbare omroep te kunnen ontvangen in ver afgelegen woningen. Want op die plaatsen is het voor kabelaanbieders commercieel oninteressant om kabelinfrastructuur aan te leggen.

De etheruitzendingen zijn ook essentieel voor een relatief grote groep Vlamingen die het tv-signaal onderweg of mobiel willen ontvangen. Denken we daarbij in het bijzonder aan binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, kotstudenten, jeugdbewegingen, kampeerders, wielerploegen en wielerliefhebbers. Ook bij alternatieve of tijdelijke woonvormen zoals vakantieverblijven, mobilhomes, caravans, woonboten en tiny houses is mobiele tv-ontvangst nodig. Antenne-tv is dan de meest aangewezen oplossing.

Daarnaast zijn er ook Vlamingen die bewust voor een bescheiden tv-aanbod kiezen omdat ze geen interesse hebben in commerciële zenders of steeds duurder wordende telecombundels. In die gevallen is antenne-ontvangst de uitgelezen manier om de tv-programma’s van de VRT te ontvangen. Een niet te verwaarlozen groep Vlamingen gebruikt het DVB-T-signaal ook om tv te kijken op een tweede tv-toestel in de slaapkamer, keuken of veranda. In deze ruimten is vaak geen tv-bekabeling aanwezig waardoor draadloze uitzendingen de enige mogelijkheid zijn om het tv-signaal te ontvangen.

Het is compleet onaanvaardbaar dat al deze Vlamingen de vrije en onbeperkte toegang tot het tv-aanbod van de openbare omroep VRT zouden verliezen. Het kan niet dat de antennekijker gedwongen zou worden om over te schakelen op het VRT NU-aanbod dat totaal niet geschikt is als vervanger van ethertelevisie. Het is wraakroepend dat een wereldvreemde VRT-directie voorstelt dat de antennekijker zich zou moeten behelpen met videostreaming op tablets en smartphones. Dat is een grote stap achteruit. De videostreams zijn van bedenkelijke kwaliteit en mobiele 4G-verbindingen zijn duur en door datalimieten beperkt. Dit voelt eerder als een ferm opgestoken middelvinger richting de antennekijker. De beslissing om niet meer via de ether uit te zenden is een openbare omroep onwaardig.

Onze openbare omroep mag de antennekijker niet als een tweederangskijker behandelen. De antennekijker heeft toch ook het recht zoals alle andere Vlamingen om het VRT-aanbod in de best mogelijke kwaliteit en met het grootste gebruiksgemak te blijven ontvangen? Daarom moeten de etheruitzendingen geüpgraded worden naar de nieuwste DVB-T2-technologie zoals ook in de rest van Europa gebeurt.  Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Spanje gingen ons daarin al voor. Zij zenden sinds enige tijd hun openbare omroep in HD-kwaliteit gratis via de ether uit.

Red de antennekijker! Steun de actie voor het behoud en herwaardering van de etheruitzendingen: https://antennekijker.be/red-de-antennekijker/

12 reacties op “VRT dumpt antennekijker

 1. Een klein maar fijn detail. Als en indien VRT terug zou starten met DVB-T uitzendingen ( via een betalend pakket) zal dat in DVB-T2 zijn. ALLE toestellen die op gewone DVB-T werken worden op slag onbruikbaar. Het is een vergissing te denken dat veel TV Toestellen en tuners daarvoor geschikt zijn. Zij zullen op die dag oud ijzer zijn, net toen VRT overschakelde naar DAB+ voor digitale radio. Duizende en duizende toestellen volstrekt waardeloos.
  De antennekijker zal dus toch voor wat kosten staan.

  • De kost voor een nieuwe DVB-T2-ontvanger, indien het huidige tv-toestel niet geschikt zou zijn, is éénmalig 50 euro. Dat klopt.
   Die éénmalige kost is aanvaardbaar. Terugkerende maandelijkse abonnementskosten om toegang te krijgen tot het VRT-aanbod zijn niet aanvaardbaar, dan wordt de openbare omroep de facto een betaalzender en dat is onaanvaardbaar. We moeten daarin een beetje serieus blijven, de openbare omroepopdracht van de VRT wordt gefinancierd met belastinggeld.

  • En ALLE toestellen die nog met lampen werken zullen ook niet meer bruikbaar zijn!
   DVB-T2 is nu toch al een tijdje een standaard. ‘t Is niet omdat de VRT er nu pas mee begint dat de hardware-fabrikanten ook nog moeten wakker schieten.
   In onze TV van 7 jaar oud zit er bijv. ook al een DVB-T2 tuner.

 2. DVB-T2 is de nieuwe norm voor Europa vastgelegd door de ETSI. Hierdoor zijn de analoge uitzendingen ook stopgezet. Deze overschakeling is nodig om uniform te blijven zodat inwoners van alle Europese landen met hetzelfde toestel overal in Europa Tv zouden kunnen kijken. De kost van ongeveer 50 euro zal nog een lange tijd mee gaan.
  Maar hoe moet de toerist zich voelen indien hij in Vlaanderen/Belgie komt.
  Nigel Farage heeft dan toch gelijk!
  We hebben nog geen eens een openbare omroep, met de nadruk op “openbaar”

 3. Onvoorstelbaar leugenachtig van de vrt om het voor te stellen alsof wij met 4G naar VRT Nu zouden kunnen kijken. Onze GB’s zullen snel op zijn!
  Gratis openbare dienstverlening via commerciële instanties als Telenet en co …. Hoe durven ze zoiets voorstellen! Onvoorstelbaar!

 4. Inderdaad een schande en een openbare omroep onwaardig. Ik kijk al 10 jaar enkel naar de kwalitatieve VRT programma’s via DVB-T. Ik heb geen behoefte aan dure TV betaalzenders via Telenet of Proximus waar je 50% van de tijd reclame krijgt.
  VRT.nu is totaal onbruikbaar voor de leek op een TV toestel. Je moet als een Android of iPad toestel gaan streamen naar respectievelijk Chromecast of AppleTV. Verder veranderd de streamcodering om de haverklap waardoor zelfs ook deze officiële weg niet werkt. Verder een bedroevende resolutie en GEEN ondertitels zoals die bij DVBT teletext nog wel aanwezig zijn.
  Om dan elke avond TV te kijken via internet zal een simpel internet start abonnement niet meer volstaan qua gigabytes. De betreffende politiekers zitten met hun partijen allemaal in hun bestuur van de duopolisten die een versleuteling achter de kabel maar al te graag zien komen. Telenet heeft jaren de commercieel geveilde frequenties bewust niet gebruikt om DVBT te dwarsbomen en de consument te gijzelen op hun kabel. Om nadien kortstondig een superduur mini pakket te lanceren waar natuurlijk niemand op inging, om het zo terug af te kunnen voeren. In ALLE ons omringende Europese landen is DVBT 2 als jaren een standaard. FTA voor publieke zenders en zelfs ganse commerciële pakketten met 30 a 40 zenders in HD voor nog geen 15 euro per maand. Zolang politiek deze duopolisten blijft beschermen en niets aan concurrentie doet, blijft zowel internet/tv/telefonie hier duur tov. de buurlanden. Politiek moest direct besparen op de belasting sponsoring van de VRT. Als die hun verplichting, beheersovereenkomst niet nakomt, moet men ook maar de belastingsvergoedingen terugschroeven. Immers zeker 10% van de Vlamingen kan vanaf dec geen tv meer kijken. In tegenstelling tot de uitspraken van de bevoegde minister en zijn studiedienst zijn deze kijkers meestal niet uitgerust met een internet verbinding zoals bejaarden, campings, gebruikers zonder telefoon of kabelaansluitingen .

 5. Hoor ik vandaag op het VRT-journaal dat er een app is van VRTNU. Surf ik een beetje rond, word ik drie maal teleurgesteld:
  – de app bestaat niet voor Windows en kan ik dus niet gebruiken op mijn tablet;
  – kom ik dit bericht tegen, dat de VRT eind dit jaar met DVB-T stopt – jammer, want ik ben een fervente gebruiker, maar ik geef grif toe dat ook ik steeds vaker via de site van VRTNU programma’s (her)bekijk – wie evenwel niet over een internetabonnement beschikt (ouderen, …), komt wel bedrogen uit natuurlijk
  – wat me nog het meeste stoort, is dat je daarvoor – zoals voor alles tegenwoordig – een ACCOUNT/PROFIEL moet aanmaken, waarom eigenlijk? Vroeger zette je de TV of de radio aan en daarmee was de kous af, nu moet je daar een PROFIEL voor aanmaken…

  Hopelijk blijft het online radio-aanbod van de VRT (http://radioplus.be) wel nog PROFIELvrij. Of breng ik ze nu op ideeën?

  • Het profiel is nodig om gepersonaliseerde reclame te kunnen aanbieden.

   Volgens de beheersovereenkomst is de VRT verplicht om haar online aanbod onafhankelijk van het gebruikte platform of toestel aan te bieden. Het zou dus via de website https://www.vrt.be/vrtnu/ ook moeten werken op Windows tablets of zelfs op smart tv’s. Maar de VRT laat weten dat ondersteuning voor smart tv’s niet op de planning staat. Het VRT DVB-T-aanbod moet dus zeker blijven bestaan, anders is de VRT niet langer publiek beschikbaar. Vergeet de petitie niet te ondertekenen en bekend te maken bij andere DVB-T-gebruikers.

 6. De openbare televisie uitzendingen zullen aan mij als aan vele tienduizenden anderen volledig worden ontnomen.
  Na 10 jaar een aangepast minimumpensioen te hebben bekomen werd ons dit nu ontnomen wegens enkele dagen te laat aanmelden bij de Districtdienst dito pensioendiensten en dit voor minimaal 3 jaar. Met een gezamenlijk pensioen van iets meer dan €500 kunnen wij nu zeker geen dure internetaansluiting met onbeperkt gigabyte verbruik permitteren. De IGO kortingen voor water en elektriciteit zijn daar eveneens het gevolg van geweest. Nu komt dit er ook bij als bijkomende tegenslag. Bovendien mag de kostprijs van 0,79% van de subsidies welke zijn toegekend aan de VRT geen doorslaggevend argument zijn om hun uitzendingen zomaar bruuskweg te stoppen.
  Als dit toch mocht doorgaan zou dit een minachting zijn voor de tienduizenden minder begoeden in ons land. Het zou de plicht moeten zijn van de ministers en verantwoordelijke van dit land om deze geplande afsluiting van dvb-t uitzendingen te verhinderen en de subsidies te verbinden met de plicht om deze DVB-T in stand te houden.
  Deze petitie is volgens mij gedoemd te mislukken want nog ik als zovelen hebben nog niet ontdekt waar men deze petitie kan invullen.
  Dit uiterst belangrijk onderwerp zou een absolute voorrang moeten bekomen, des te meer er ons nu slechts maar 25 dagen meer resten voor doemsdag één december 2018.
  Twee sinds 10 jaar diep ontgoochelde dvb-t VRT en Canvas kijkers.

 7. De VRT is zijn van functie openbare omroep verloren
  Vele DVB-T kijkers staan nu in de kou
  Via welke media krijgt de bevolking nu de mededelingen van opebaar nut ?
  Radio ? Wanneer stoppen de gewone radiouitzendingen ? Binnenkort Digitale radio via abbonement?
  Bedankt

Reageer