VRT in het nauw wegens kopieerbeveiliging VRT NU

VRT in het nauw wegens kopieerbeveiliging VRT NU

Sinds enkele weken zijn de livestreams van Eén, Canvas en Ketnet op het videoplatform VRT NU voorzien van kopieerbeveiliging. Met de toepassing van zulke encryptie zadelt de VRT niet alleen een deel van de VRT NU-gebruikers op met een haperend of zwart beeld maar brengt de VRT zichzelf, als publieke omroep van de Vlaamse Gemeenschap, ook in een lastig parket. Het encrypteren van omroepsignalen wordt namelijk als een schending van het free-to-air-principe beschouwd, een essentieel basisprincipe dat de universele toegang tot de publieke omroep waarborgt.

Toen de VRT midden mei besliste om de free-to-air-uitzendingen van Eén, Canvas en Ketnet via de ether (DVB-T) vanaf 1 december stop te zetten, was het meteen duidelijk dat het haast onmogelijk zou worden om de universele en gratis beschikbaarheid van het tv-aanbod van de openbare omroep in Vlaanderen te blijven garanderen. De VRT wist vanzelfsprekend dat ze volgens de beheersovereenkomst met de Vlaamse Gemeenschap haar aanbod via minstens één open distributieplatform in eigen beheer moest aanbieden en dat na de stopzetting van de DVB-T-uitzendingen alleen nog het online videoplatform VRT NU daar voor in aanmerking zou komen. Maar nu de VRT sinds enkele weken DRM-technologie (Digital Rights Management) heeft ingeschakeld op het online videoplatform VRT NU kan er onmogelijk nog sprake zijn van een “open platform”.

Volgens de European Broadcasting Union (EBU), de vereniging van Europese publieke omroepen, moet om aan de voorwaarden van een open distributieplatform te voldoen het aanbod per definitie universeel en gratis beschikbaar zijn voor de eindgebruiker. De publieke opdracht van Europese publieke omroepen wordt immers gefinancierd vanuit de algemene belastingen of via een aparte licentievergoeding die iedere burger dient te betalen, dus heeft ook iedere burger het recht om dit publieke aanbod kosteloos te ontvangen.

De EBU definieert free-to-air als volgt:

Free-to-air (FTA) betekent dat radio- of televisieprogramma’s worden verdeeld zonder enige vorm van encryptie en gratis beschikbaar zijn voor het publiek. De verplichte bijdrage via de belastingen en de kosten voor de verwerving van ontvangsttoestellen worden daarin niet meegeteld.

Het encrypteren van het aanbod van een publieke omroep door middel van DRM-technologie is volgens de EBU dus uit den boze. De vrije toegankelijkheid van een publiek aanbod komt door DRM in het gedrang omdat zulke encryptie in veel gevallen niet compatibel is met de toestellen waarop de mediagebruiker het aanbod wil bekijken. Het is dan ook geen verrassing dat de kopieerbeveiliging bij heel wat VRT NU-gebruikers kijkproblemen veroorzaakt. De met DRM versleutelde livestreams zijn niet toegankelijk meer op een hele reeks toestellen. Bij sommige gebruikers gaat het beeld op zwart omdat hun toestel of webbrowser geen DRM ondersteunt of omdat deze optie standaard is uitgeschakeld. Gebruikers die de livestreams willen afspelen op tv-toestellen of projectoren met behulp van een Google Chromecast krijgen dan weer te maken met vervelende haperingen in het beeld waardoor VRT NU waardeloos is om bijvoorbeeld de live-uitzendingen van het WK Voetbal te volgen. Van de “optimale kijkerservaring” die de VRT midden mei via VRT NU beloofde, is dan ook niets te merken.

Op DRM-compatibele toestellen lijkt er op het eerste zicht geen probleem met de kijkerservaring, maar in DRM-technologie zitten allerlei geniepige functies ingebouwd die de kijkerservaring kunnen beknotten. Met DRM-technologie kan bijvoorbeeld verhinderd worden dat een gebruiker een tv-programma meerdere keren bekijkt, op een ander toestel bekijkt of op een later tijdstip bekijkt. In de beheersovereenkomst staat daarom uitdrukkelijk voorgeschreven dat het online VRT NU-aanbod volgens de noden van de mediagebruiker en onafhankelijk van het gebruikte platform of toestel moet worden aangeboden. Met de invoering van DRM begeeft de VRT zich dus op zeer glad ijs.

Daarnaast is het hoogst opmerkelijk dat de VRT voor een online streamingplatform kiest om de universele toegangsverplichting te vervullen. Volgens de EBU kan deze verplichting het best gerealiseerd worden door middel van free-to-air-uitzendingen via aardse antennes of satelliet. De EBU stelt dat wanneer de openbare omroep alleen nog maar via abonnementsdiensten zoals (basis)betaaltelevisie of internetstreaming wordt aangeboden er altijd een groep kijkers zullen overblijven die niet over de noodzakelijke abonnementen kunnen beschikken en dus geen toegang meer tot de openbare omroep zullen hebben. In principe moet het aanbod te allen tijde via zo’n free-to-air-platform beschikbaar blijven om te beantwoorden aan de basisprincipes van een openbare omroep.

Bij de Europese Commissie deelt men de visie van de EBU over het free-to-air-principe:

“In België zijn alleen de zenders van de publieke omroepen gratis beschikbaar, zonder abonnement, en kunnen dus alleen deze zenders als free-to-air televisiezenders worden aangemerkt.”

De zenders VTM en Vier die in het basispakket van bijvoorbeeld Telenet en Proximus zijn opgenomen, beschouwt de Europese Commissie als basisbetaaltelevisiezenders:

“Basisbetaaltelevisiezenders zijn zenders die zijn opgenomen in het basiszenderpakket dat door de televisieaanbieders wordt aangeboden. In België betalen de meeste huishoudens maandelijks een bedrag aan een kabelmaatschappij of telefoonmaatschappij in ruil voor een dergelijk basiszenderpakket. De zenders die in dat basiszenderpakket worden opgenomen zijn dus basisbetaaltelevisiezenders en geen free-to-air televisiezenders zoals de VRT.”

De VRT brengt zichzelf dus in een zeer lastig parket wanneer ze enerzijds op 30 november de free-to-air-uitzendingen via de ether zou uitschakelen en anderzijds met DRM-technologie de universele toegankelijkheid van het VRT NU-platform zo goed als opheft. Want hebben we dan eigenlijk nog wel een openbare omroep in Vlaanderen als de VRT het free-to-air-principe over boord gooit?

Meer informatie:

10 reacties op “VRT in het nauw wegens kopieerbeveiliging VRT NU

 1. Naar vrt nu kijken is een ramp, Al een paar keer een mail gestuurd maar ze doen of hun neus bloedt…wat gaat er mis ? Vragen ze…alles…steeds zwart beeld na een paar minuten en het zinnetje oops de video kan niet afgespeeld worden.. en dat een hele avond door.
  Leve DVBT, werkt goed en met een antennetje van een paar tientallen euro’s …..

 2. waar is de tijd dat we nog kijk- en luistergeld betaalden? Stevaart had deze afgeschaft en de middelen zouden dus betaald worden uit de algemene pot! Tot er een regering en of bestuursraad is die dan beslist wat te doen met algemene middelen. Openbare omroep betekent een omroep die volledig instaat voor productie en levering van proramma’s tot in de huiskamer. De sympelste oplossing is, en is altijd geweest, een radioverbinding via antennes. Als de vrt niet meer wil instaan voor de distributie dan vraag ik een korting op mijn vlaams belastinggeld. En dvbt was nog de enige optie om programmas zelf tot in de eeuwigheit te bewaren en ja ik kijk nog naar kulderzipken opgenomen en op dvd gebrand. maar ja alles zit in de cloud maar wat als die wolk wegdrijft?

  En neen, een dvbt kijker hoeft niet in full hd re kijken, dan behoort niet tot zijn profiel. Mogen zulke mensen die sneller content zijn, er ook zijn? Een ding is zeker ik betaal telenet en co geen cent extra, voor een openbare dienst!

  Een andere bedenking: wat als er morgen een oorlog uitbreekt met bv de Trump administration en men beslist over de plas om het internetverkeer te verstoren? Of telenet doet wat moeilijk omdat een strateeg in de VS dat zo wil. Of de Russen vallen vrt nu aan? Hoe gaat de koning dan zijn volk kunnen toespreken? Den ether is iets lokaal, een cascade van servers is dat niet.

 3. Bij de VRT op de TV zenden ze nu al Reclame uit maar dat noemen ze dan Sponsoring en zeggen nee dat is géén reclame wel ik noem dit verkapte reclame. Waarom dan niet het systeem invoeren zoals de Ster Reclame in Nederland. Dat de VRT dan daar maar geld uit gaat halen. Dan kan men de kosten betalen. Vroeger toen het nog Tante BRT noemde hadden ze zoveel volk dat ze ook aan het klagen waren dat men géén goede programa’s konden maken. Nee ze hadden wel 350 a 500 man te veel haha laat me niet lachen.

  De BRT kocht eens in de VS Spots maar daar zaten natuurlijk wel USA stekker pluggen aan , en omdat die niet conform EU stekkers zijn werden ze dan maar in de Kelder gesmeten wie weet liggen ze daar nog ? Het zou te simpel zijn natuurlijk om daar gewoon andere EU stekkers op aan te zetten of die spots op 110 V is me niet bekend ?

  En dus kocht Tante BRT er gewoon nieuwe want alles werd toch door het Kijk en Luistergeld betaalt toen.

  Vrienden ipv van elk van ons op elk zijn eigen manier te klagen , zou het niet veel beter zijn om een blok te vormen en in een grote groep samen de strijd aan te gaan en zo te vechten tegen de VRT. Dat heeft het voordeel dat we samen an blok veel macht en druk kunnen zetten op alles en nog wat.

  Ik stel bv voor om als de VRT as 1 dec 2018 gaat uitzenden zodat wij het met een TV antenne niet zouden kunnen bekijken ? wat normaal wel het geval moet zijn.

  Dan zouden we samen in groep een klacht kunnen indienen bij het Grondwettelijk Hof. Dat moet je niet zelf doen maar wel laten doen door een Advocaat. Want als wij leken één zin fout schrijven dan gaat alles de vuilbak in en dan zijn we gesost en ook al ons geld kwijt.

  Nee door een Advocaat laten doen en ja , dat kost geld en een klacht bij het Grondwettelijk Hof kost € 175 om de zaak op de starten. En dan is het wachten tot dat de heren na een bezoek aan het kleine kamertje haha (grap) beslist hebben welke uitspraak de Heren gaan geven ? maw het kan zelf één jaar wachten zijn. Maar niet zeker ?

  Denk eens na , want zijn we niet allemaal een heel erg klein beetje te veel met ons zelf bezig. En steeds minder met elkaar maw vroeger deden mensen veel dingen samen in groep zoals tegen onrecht vechten want dit is het toch ook in dit geval onrecht ? Dus waarom niet in groep tegen de VRT en wedden dat wij gaan winnen ? daar ben ik nu al zeker van maar dan moeten we niet elke in onze zetel blijven zitten maar eruit komen en samen aan tafel gaan zitten.

  Ik heb gesproken en geschreven.

  Groeten

 4. Zetten we de argumenten van de VRT voor en tegen DVBT op een rijtje ? Een nadeel is de dekking : niet 100% van het vlaamse grondgebied is gedekt met DVBT. Klopt wellicht wel, al hangt dat af van de ontvangstantenne, maar de DVBT dekking is nog stukken hoger dan die van de kabels, zoals de VRT zelf aangeeft onder de voordelen van DVBT. Een ander vermeend nadeel is dat het DVBT signaal een alles of niets signaal is, maar waarom zou dat een nadeel zijn ? Dat is toch bij internet kijken net zo, alleen daar is het dan nog veel vaker niets dan bij DVBT. Nog een nadeel is dat DVBT alleen in SD beschikbaar is. Nu ja, internet TV is in HD alleen beschikbaar als je verbinding de nodige bandbreedte heeft en je die niet moet delen met een huisgenoot die net iets download want dan val je meteen op nul definitie. Je kan dus veel beter een continue ononderbroken stroom van SD signalen ontvangen dan een haperende HD ontvangst. Internet garandeert informatieoverdracht maar is niet real-time, er is dus geen garantie dat de beeldinformatie op je computer aankomt voordat hij moet worden afgespeeld. Bij DVBT is dat steeds zo, het real-time aspect is inherent aan de technologie.
  Als de VRT ons toch absoluut in HD wil doen kijken, dan is er toch nog DVB-S in HD en FTA.

 5. De VRT neemt zelfs niet de moeite te antwoorden. Als ze antwoorden gaat het over iets anders maat dit probleem dat ik 3 keer meldde negeren ze bewust

 6. De VRT kan op die manier de antennekijkers dwingen om naar de alreeds dure telecom aanbieders. (Onze internet aanbieders zijn de duurste van Europa!)
  Nu speelt de VRT ook nog in de kaart van de internet aanbieders, GOED GEDAAN.
  De gewone man wordt op alle mogelijke manieren nogmaals belast zijn alreeds zwaar belaste spaarcenten.
  Alles wordt hier maar duurder en duurder door allerhande besparingen.. Ons systeem is overbevolkt door een zeer grote groep van graaiers (het is nooit genoeg)
  Kijk ook naar onze slecht onderhouden wegen, de stiptheid van de NMBS.

 7. Indien de VRT enkel nog betalend kan bekeken worden (internet, Belgacom, TV Vlaanderen, Telenet) schaf de subsidies af en laat de VRT gesponsord worden door die distributie kanalen.
  De RTBF heeft nog steeds DVB-T en daarbij nog een kanaal via satelliet , heeft ook nog teletekst dat de VRT ook reeds lang afschafte om besparingsredenen. En blijkbaar willen enkel fantasiesten nu ook nog een nieuwe versie van DAB invoeren die niet compatibel is met de reeds bestaande radioapparatuur . Indien ze toch willen besparen vb de Madammen kan in de zomer (en beter) gepresenteerd worden door 1 persoon en men trekt zonder meerwaarde voor het programma op locatie. De RTBF produceert zelf nog prachtige documentaires daar w<aar de VRT veel herhalingen uitzendt. Via de sociale media moet de RTBF niet onderdoen voor de VRT.

 8. Een extra argument voor behoud van DVB-T is dat die mensen zoals ik die uit besparing of armoede DVB-T kijken daardoor enkel toegang hadden tot de VRT en niet konden kijken naar de concurrentie (VTM, VT4 etc). Nu gaan ze verplicht worden om toch een kabelabbonement te nemen waardoor ze dan ook toegang krijgen tot de ‘anderen’ en ook buitenlandse kanalen, hetgeen ze daarvoor niet hadden. Nu zullen ze hun ‘kijktijd’ over deze opties gaan verdelen en daardoor zullen de kijkcijfers van de VRT gevoelig dalen en daardoor ook de opbrengsten van de ‘sponsoring’ (reclame). Daardoor zal er weer meer belastinggeld nodig zijn om de VRT te laten werken.

Reageer