VRT NU is geen alternatief voor ethertelevisie

VRT NU is geen alternatief voor ethertelevisie

Ter vervanging van de tv-uitzendingen via de ether schuift de VRT hun online videoplatform VRT NU naar voor, maar in de praktijk is VRT NU helemaal geen alternatief voor de antennekijker. VRT NU heeft een aantal onoverkomelijke tekortkomingen in vergelijking met ethertelevisie waardoor de antennekijker in de praktijk de toegang tot het VRT-aanbod verliest.

1. VRT NU is niet mobiel te ontvangen

Om videostreaming in hoge kwaliteit via het videoplatform VRT NU te ontvangen heeft de gebruiker een snelle internetverbinding met onbeperkt datavolume nodig en dit wordt door geen enkele mobiele operator  via de 4G-netwerken aangeboden. Alle mobiele internetverbindingen hebben een strikte datalimiet waardoor je al na het bekijken van amper een handvol tv-programma’s het maandelijks inbegrepen datavolume hebt opgebruikt. VRT NU is dus geen alternatief voor mobiele ontvangst zoals dat bij ethertelevisie wél altijd en overal mogelijk is.

2. VRT NU is niet rechtstreeks beschikbaar op tv-toestellen

VRT NU is specifiek ontwikkeld voor smartphones, tablets en computers. Om het videosignaal van VRT NU op een tv-toestel weer te geven, moet de gebruiker eerst het tv-programma afspelen via een smartphone of tablet en dit met een specifieke kabel of Wifi-hardware zoals Google Chromecast of Apple Airplay naar een tv-toestel sturen. Dit is een heel omslachtige manier van tv-kijken die helemaal niet gebruiksvriendelijk en efficiënt is. Bij ethertelevisie is de DVB-T/T2-ontvanger daarentegen standaard ingebouwd in het tv-toestel en kan de gebruiker eenvoudig met de vertrouwde afstandsbediening het gewenste tv-kanaal selecteren.

3. VRT NU is niet gratis te ontvangen

VRT NU vereist een snelle internetverbinding met onbeperkt datavolume om het tv-aanbod via videostreaming in hoge kwaliteit te kunnen bekijken. De gebruiker betaalt dus maandelijks een abonnementsvergoeding aan een internetaanbieder om onbeperkt toegang tot het VRT-aanbod te verkrijgen. Het tv-aanbod via de ether daarentegen is wél volledig gratis en onbeperkt te ontvangen zonder maandelijks terugkerende abonnementskost.

4. VRT NU is geen open platform

Om toegang te krijgen tot het videoplatform VRT NU wordt de gebruiker gedwongen om een VRT-profiel met persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, geslacht en woonplaats, aan te maken en een privacy- en gebruikersovereenkomst met de VRT te ondertekenen. Na het inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord uit het VRT-profiel krijgt de gebruiker toegang tot het tv-aanbod van VRT NU. Via het VRT-profiel wordt ook het individueel kijkgedrag van de gebruiker voor onbepaalde tijd bijgehouden en automatisch voor statistische doeleinden aangewend, bovendien kan de VRT deze schat aan kijkgegevens ook delen met adverteerders om de gebruiker gepersonaliseerde reclame te tonen. Het kosteloos en gedwongen afstaan van deze persoonlijke gegevens is niet alleen een schending van de privacy maar komt ook neer op een rechtstreekse betaling in natura aan de VRT en haar adverteerders. Om die redenen is VRT NU geen open platform in tegenstelling tot ethertelevisie.

5. VRT NU maakt gebruik van DRM (Digital Rights Management, kopieerbeveiliging)

De openbare omroep VRT biedt niet langer alle programma’s op VRT NU openbaar aan. De livestreams van Eén, Canvas en Ketnet zijn versleuteld met kopieerbeveiliging zodat de kijker niet meer zelf kan bepalen waar en wanneer het programma kan bekeken worden. Een tv-programma opnemen om het een paar maanden later op een regenachtige zondag te bekijken kan niet meer. Of een tv-programma opnemen om tijdens een lange treinrit onderweg op de laptop of tablet te bekijken kan ook niet meer. Bij ethertelevisie wordt zulke klantonvriendelijke kopieerbeveiliging niet toegepast.

6. VRT NU is niet universeel toegankelijk

Om videostreaming in hoge kwaliteit via het online videoplaform VRT NU te kunnen ontvangen is een snelle internetverbinding met onbeperkt datavolume  vereist en zo’n zware internetverbinding behoort niet tot de universele dienst “functionele internettoegang” zoals bepaald door het BIPT, de universele dienst is vastgelegd op slechts 1 Mbps. Videostreaming in hoge kwaliteit via VRT NU vereist veel hogere datasnelheden dan 1 Mbps en bijgevolg is VRT NU niet universeel toegankelijk terwijl de gratis te ontvangen etheruitzendingen dat wel zijn.

7. VRT NU biedt minder ondertiteling aan

Het videoplatform VRT NU kampt met een aantal ernstige technische tekortkomingen op het vlak van toegankelijkheid. Er ontbreekt bijvoorbeeld bij de recentste actualiteitsprogramma’s ondertiteling (TT888) die via ethertelevisie wél wordt aangeboden. Voor gebruikers die ondertiteling nodig hebben om deze tv-programma’s te begrijpen is VRT NU opnieuw een stap achteruit.

8. VRT NU biedt geen goede beeldkwaliteit aan

Het videoplatform VRT NU biedt van alle platformen waarop de VRT hun uitzendingen verdeelt, de slechtste beeldkwaliteit aan. Via ethertelevisie wordt een standaard kwaliteit met 576 beeldlijnen aangeboden terwijl via VRT NU een zichtbaar sterk gecomprimeerde beeldkwaliteit van 540 beeldlijnen wordt aangeboden.

11 reacties op “VRT NU is geen alternatief voor ethertelevisie

 1. Voor mijn part mag de VRT de pot op.
  Ik kijk wel naar al Jazeerah voor nieuws, globaal, correct en professioneel.
  En verder kijk ik wel naar Nederland via BVN.
  Net geïnvesteed in een goede antenne. Voor de RTBF te ontvangen, als ze niet worden gecensureerd door NVA.

 2. Ik heb de stream van VRT NU in detail gemonitored, je zit dan aan 1GB/uur (laptop). Er zijn zeer veel mensen die 3u of zelfs 8u, als gezelschap of achtergrond, per dag TV kijken. Kom je dus op 100 GB tot zelfs 240 GB / maand, per huishouden, enkel voor TV!
  Bij Telenet is een standaard internet abonnement (€ 28/maand) 150 GB/maand, je dreigt dus zelfs te moeten upgraden naar een fiber abonnement van € 51 / maand!
  Men geeft in de VRT FAQ zelfs 4G als alternatief op?!

  ‘De dekking van het 4G- en binnenkort 5G-netwerk neemt ook toe’

  Dit vind ik absoluut niet kunnen, 4G is zeer snel, maar ook zeer duur van zodra je in de volumes gaat. De bodemprijzen qua data: 1 GB databundel bij Mobile Vikings kost € 10 / maand, wens je 4 GB, dat is dit € 15, 10 GB = € 50 / maand.
  Heel veel formules rekenen automatisch € 0.06/Mb, of € 60 / GB aan van zodra je over je bundel gaat! Heb je een 500MB bundel, dan dreig je als je niet uitkijkt (er zijn altijd mensen die niet uitkijken) dus inderdaad tegen een factuur van € 6000 tot € 14000 op een maand aan te kijken (ik mag hopen dat er een maximum op zit).
  Dat is dus onwetende mensen op zeer grote kosten jagen. Draadloze data blijft duur en heeft bovendien ook nog een zeer hoog stroomverbruik (en dus CO2 footprint).

  Het moge duidelijk zijn: met het stopzetten van DVB-T uitzendingen eindigt de mogelijkheid tot mobiele ontvangst in Vlaanderen, één van de rijkste regio’s ter wereld!.

 3. En plots zijn de WK-matchen niet meer te zien via Chromecast. Was Chromecast nu niet precies wat Gatz had aangeprezen als alternatief voor de stop te zetten DVB-T uitzendingen?

  Reactie van de VRT: “Naar aanleiding van het WK werd door FIFA een striktere regelgeving opgelegd waardoor onze videoplayer op dit moment sterker beschermd is. Dit brengt met zich mee dat de videoplayer niet meer compatibel is met alle bestaande browsers of toestellen afhankelijk van de instellingen.
  Het klopt dan ook dat Chromecast op dit moment problemen vertoont bij het afspelen van de livestream van VRT NU.
  Wij begrijpen dat dit niet voor iedere kijker goed is, maar er wordt getracht het grootst aantal browsers die gebruikt worden door het grootst aantal gebruikers te ondersteunen.”

  Bron: http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=37&t=49275&hilit=vrt+nu+videoplatform+online&start=80#p750653

 4. Alles draait om geld, schandalig het enige wat nog gratis was schaffen ze ook af.
  Ik vond dat genoeg dan ik naar één kon kijken in een slaapkamer.

 5. Gratis bestaat niet heb ik geleerd van ene wijlen Steve Stevaert die alles gratis weggaf en daaarna iedereen ervoor liet betalen.
  Is nu net hetzelfde. gratis kijken maar daarna via de mobiele operatoren (waarvan de politiekers de aandelen hebben) veel meer moeten betalen. Onze ministers zouden beter wat meer met hun voeten bij de mensen moeten staan dan zouden ze zulks niet toelaten.
  Een echte schande.
  Wij kijken via de schotel de duitse, spaanse, poolse programma’s gratis; maar voor onze eigen zenders waarvoor we al zoveel belasting betalen moeten we nog extra betalen.
  Zijn wij citroenen om uit te persen?
  Het is echt schandalig wat er met ons gesubsideieerd TV landschap gebeurt.

Reageer