Featured Video Play Icon

VRT NU versus VRT antenne-tv: praktijktest

Over minder dan 100 dagen wil de VRT de Vlaamse antennekijkers zonder tv-signaal zetten. De voorbije weken bestookte de VRT hun kijkers en luisteraars met een alomtegenwoordige reclamecampagne voor het online alternatief VRT NU. Ook bij de antennekijkers wekte deze campagne de aandacht en dit was de aanleiding om het videoplatform van de VRT eens aan een praktijktest te onderwerpen. Onze teleurstelling was zeer groot, we stelden als heuse proefkonijnen vast dat het videoplatform VRT NU soms abominabel slecht functioneert en helemaal niet kan tippen aan het gebruiksgemak van digitale antenne-tv.

Midden mei klopte de VRT zich op de borst over hun online aanbod VRT NU. In een beknopt persbericht dat de afschakeling van digitale ethertelevisie (DVB-T) aankondigde, prees de VRT hun online videoplatform aan als hét alternatief voor DVB-T. VRT NU zou volgens dit persbericht beter aan de behoefte van de kijkers voldoen en de kijkers van een optimale kijkerservaring voorzien:

Bob Vermeir, algemeen woordvoerder en manager communicatie van de VRT:
“Het mediagebruik is volop aan het evolueren: mensen willen niet alleen lineair kijken maar willen ook kijken waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet.”

Onze praktijktest bewees echter net het omgekeerde: VRT NU blijkt onstabiel, terugspoelen in de live-uitzending werkt niet en programma’s bewaren om later te bekijken kan al helemaal niet. Al deze functies werken wel met een goedkope DVB-T-ontvanger/recorder die tegenwoordig in alle recente tv-toestellen zit ingebouwd. Het zogenaamde casten, waarbij je een video van je smartphone draadloos via je Wifi-netwerk naar je tv-toestel zendt, is nog problematischer dan VRT NU afspelen op de smartphone. Haperingen in het beeld zijn alomtegenwoordig. Dit beantwoordt in geen enkel geval aan de optimale kijkerservaring die de VRT aan de VRT NU-gebruikers beloofde.

Omdat tv-kijken op de smartphone haast niet te doen is, vroegen we ons af of de VRT misschien binnenkort een VRT NU-app zou voorzien voor slimme tv-toestellen. Volgens de studie IMEC.DIGIMETER beschikken vandaag reeds 41,9% van de Vlamingen over zo’n slim tv-toestel waarmee apps of speciaal daarvoor aangepaste websites rechtstreeks kunnen geraadpleegd worden op het tv-toestel met de vertrouwde afstandsbediening. Netflix en Youtube zijn daarvan zowat de bekendste voorbeelden. De VRT probeert wel om VRT NU via Chromecast werkende te krijgen, maar momenteel gaat dit ook dikwijls gepaard met haperingen in het beeld. De rechtstreekse bediening van VRT NU met de vertrouwde afstandbediening op de smart-tv zou veel gebruiksvriendelijker zijn en wellicht ook geen problemen opleveren zoals nu met de Chromecast.

Vlamingen met een slimme televisie, IMEC Digimeter 2017

Op de VRT-website in de rubriek veelgestelde vragen  lazen we jammer genoeg dat de VRT niet van plan is om apps te gaan maken voor smart-tv’s. Dit vonden we een heel eigenaardig standpunt aangezien zulke apps bij de andere Europese publieke omroepen wel worden aangeboden via de open standaard HbbTV. Zelfs de Waalse buren van de RTBF bieden een smart-tv app aan. We vroegen de VRT om een extra woordje uitleg betreffende het totale gebrek aan ondersteuning van smart-tv’s. Het antwoord van de VRT was uitermate duidelijk:

Reactie VRT NU: 

“Het klopt dat er geen apps zijn voor smart-tv’s, die staan ook niet op de planning. VRT NU is breed bereikbaar. Het platform is bereikbaar via alle courante webbrowsers.
Sinds 1 augustus is de VRT NU-app ook beschikbaar via de grootste mobiele platformen, met name Apple (iOS) en Google (Android). VRT ondersteunt vandaag geen HbbTV, smart-tv apps, geen native Apple TV en geen native Android TV. Helaas heeft VRT niet de middelen om elk platform op de markt specifiek te ondersteunen. De keuze per platform wordt gemaakt op basis van uniek bereik van het platform, relevantie voor de Vlaamse markt en economische haalbaarheid.”

Net zoals in een andere blogpost over VRT NU van enkele maanden geleden, stellen we vast dat de tekortkomingen van VRT NU zo onoverkomelijk groot zijn dat dit onmogelijk een alternatief kan zijn voor digitale ethertelevisie (DVB-T). Het videoplatform VRT NU kampt blijkbaar met chronische kinderziektes. De kijkproblemen door kopieerbeveiliging (DRM) waarbij gebruikers worden geconfronteerd met zwart beeld, onbegrijpelijke foutmeldingen of haperingen in het beeld werden nog niet opgelost. De smartphone app van VRT NU, die de VRT begin augustus lanceerde, blijkt nu ook slechts een vroege testversie te zijn die vol storende programmeerfouten zit.

We geloven niet dat de VRT in staat is deze technische problemen, die een aangename kijkerservaring verhinderen, op korte termijn op te lossen. VRT NU is ruim anderhalf jaar geleden gelanceerd en het videoplatform werkt nog steeds niet betrouwbaar. Daarnaast geeft de VRT aan dat ze niet over de middelen beschikt om VRT NU compatibel te maken met slimme tv-toestellen en dat dit bijgevolg ook niet opgenomen is in de planning. Het is dus totaal niet ernstig dat de VRT haar videoplatform VRT NU als vervanger van digitale ethertelevisie opwerpt. VRT NU is duidelijk een aanvullend aanbod voor de kleinere schermen van smartphones en tablets dat bovendien nog in z’n kinderschoenen staat. VRT NU is geen volwaardig distributieplatform en kan digitale ethertelevisie onmogelijk vervangen.

Begin dit jaar blijkt de VRT opeens geen budget meer te hebben om televisie via de ether te blijven uitzenden, nu blijken er ook geen middelen om VRT NU uit te breiden naar de tv-toestellen in de Vlaamse huiskamers. Dit is niet meer serieus. De VRT mag zich hierover dringend eens bezinnen want ze verzaakt aan haar verplichtingen als publieke omroep wanneer haar tv-aanbod niet meer universeel toegankelijk en vrij te ontvangen is op het tv-toestel van de Vlaming.

Bronnen:

[1] VRT-persbericht 17 mei 2018: “VRT stopt eind dit jaar met uitzenden via DVB-T”
[2] IMEC.DIGIMETER 2017, jaarlijks rapport over media- en technologiegebruik in Vlaanderen
[3] VRT-website veelgestelde vragen: Is de VRT NU-app ook voor Smart-TV’s?
[4] RTBF Interactive – Les applications RTBF sur Smart TV – RTBF.be

4 reacties op “VRT NU versus VRT antenne-tv: praktijktest

 1. Toelichting bij filmpje, index 0:43;
  “Permission denied. Set them in settings now?”

  Die foutmelding is de maker van het filmpje niet ontgaan. De link in de foutmelding gaat naar de algemene Android instellingen zonder verdere aanwijzingen wat te doen. Het is een praktijktest die moet weergeven wat de ervaring is voor een gewone gebruiker. Het moet gewoon werken. Als er een instelling aangepast moet worden dan moet dat zeer duidelijk zijn. Die foutmelding is niet duidelijk.

 2. VLD ruimt alles op.
  VLD verwijderd DVTB ontvangst.
  VLD verwijderd alle dossiers in Middelkerke.
  VLD schuift eigen leden met meeste voorkeurstemmen opzij
  VLD laat regering vallen etc…
  VLD heeft in verleden nog een heleboel van deze en andere kinderachtige en belangrijke zaken uitgevoerd ,dewelke uiteindelijk steeds in het nadeel van de gewone man en kleine zelfstandige uitdraaiden.
  Wat gaat VLD in het vervolg nog allemaal brengen .
  Dus mensen denk nu eens tweemaal na en vergeet het verleden nu eens niet te snel.
  Iemand met goede bedoelingen.
  Tot de volgende verkiezigen

Reageer