Wat Sven Gatz en de VRT niet willen horen: VRT NU is geen ernstig alternatief. Punt uit.

Wat Sven Gatz en de VRT niet willen horen: VRT NU is geen ernstig alternatief. Punt uit.

De voorbije maanden deden Sven Gatz en de VRT hun uiterste best om de impact van de antenne-uitschakeling (DVB-T) te miskennen. Met het voorgestelde alternatief VRT NU dachten ze de antennekijkers te kunnen paaien. Maar amper 50 dagen voor de afschakeling is het duidelijk dat de verdere ontwikkeling van VRT NU ernstig hapert. Het videoplatform van de VRT blijft met te veel kinderziektes en gebreken kampen. Het is hoog tijd dat Sven Gatz en de VRT eerlijk toegeven dat VRT NU geen ernstig alternatief is. Het videoplatform beantwoordt niet aan de verwachtingen van de antennekijkers.

De VRT en Sven Gatz blijven op bedrieglijke wijze beweren dat VRT NU een open platform is dat het vrij te ontvangen DVB-T-aanbod kan vervangen. Het is pijnlijk te zien hoe Sven Gatz en de VRT zichzelf met hun leugenachtig discours in de voet schieten:

Vlaams Minister van Media Sven Gatz (OpenVLD): “De beheersovereenkomst legt de verplichting op dat de VRT het publieke aanbod minstens via één open platform ter beschikking stelt van mediagebruikers. Open platform betekent dat het aanbod toegankelijk is voor de mediagebruiker zonder dat aan die mediagebruiker een directe betaling voor dat aanbod wordt gevraagd. Het online videoplatform VRT NU beantwoordt hieraan.”

Betaling met persoonsgegevens

De VRT vraagt wél een directe betaling om toegang te krijgen tot VRT NU. Weliswaar geen betaling in valuta, maar een betaling in natura. De VRT dwingt de VRT NU-gebruiker om een VRT-profiel aan te maken waarin ze persoonsgegevens zoals geboortedatum, geslacht, woonplaats en het individuele kijkgedrag opslaat. De VRT NU-gebruiker bekrachtigt deze betaling met persoonsgegevens door het ondertekenen van een privacy– en gebruikersovereenkomst met de VRT. In ruil voor deze betaling in natura krijgt de VRT NU-gebruiker toegang tot het tv-aanbod van de VRT.

Uit de privacy- en gebruikersovereenkomst van VRT NU blijkt dat de VRT het individueel kijkgedrag van de gebruiker voor onbepaalde tijd bijhoudt en automatisch voor statistische doeleinden aanwendt. Na goedkeuring door de VRT NU-gebruiker kan de VRT deze schat aan kijkgegevens ook delen met adverteerders om de gebruiker gepersonaliseerde reclame te tonen. Zo wil de VRT haar reclame-inkomsten maximaliseren.

Achter VRT NU zit dus duidelijk een businessmodel dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Facebook. De gebruiker is steeds een betaling met persoonsgegevens verschuldigd die de VRT daarna samen met haar adverteerders commercieel exploiteert. Dat vloekt met het model van een publieke omroep die geen directe betaling mag eisen en haar publieke aanbod universeel en gratis ter beschikking moet stellen van de eindgebruiker.

Beperkte internettoegang

Internet is heel sterk ingeburgerd in onze maatschappij. Maar dat betekent nog niet dat iedereen toegang kan krijgen tot online toepassingen zoals VRT NU op universele wijze. De meeste antennekijkers beschikken wel over één of andere vorm van vaste of mobiele internettoegang. Maar in zeer veel gevallen gaat dat om een trage, beperkte internetverbinding waarmee VRT NU niet vlot werkt. Vlaams Minister van Media Sven Gatz toont zich van z’n wereldvreemdste kant wanneer hij ervan uitgaat dat elke internetaansluiting ook meteen geschikt is voor videostreaming in hoge kwaliteit:

Vlaams Minister van Media Sven Gatz (OpenVLD): “Om VRT NU te kunnen gebruiken is een internetaansluiting nodig, maar er wordt geen directe betaling vereist. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de huidige DVB-T-gebruiker doorgaans al goed is uitgerust met internet en de noodzakelijke toestellen zoals smartphone, tablet of pc.”

 

Om VRT NU zorgeloos en vlot te kunnen gebruiken is een internetabonnement met onbeperkt datavolume en voldoende hoge downloadsnelheid nodig.  Een stabiele verbinding die continu 5 Mbps bandbreedte kan leveren is een must om VRT NU in goede kwaliteit op een smartphone, tablet of pc te ontvangen. Maar zulke straffe internetverbindingen zijn op heel wat plaatsen in Vlaanderen niet vanzelfsprekend.

In landelijke regio’s in Vlaanderen is voldoende snel internet soms zeer moeilijk beschikbaar. Het Proximus-netwerk steunt in die regio’s vaak nog op de verouderde ADSL-technologie. ADSL levert dikwijls onvoldoende bandbreedte voor videostreaming in hoge kwaliteit. In die gevallen is de gebruiker aangewezen op het Telenet-coaxnetwerk dat sneller is. Maar Telenet verkoopt hun abonnementen met onbeperkt datavolume dan weer overdreven duur. Voor deze antennekijkers betekent dit dat de toegang tot VRT NU te duur is. Als je er rekening mee houdt dat sommige antennekijkers soms helemaal niet aansluitbaar zijn op eender welk vast netwerk, is de toegang tot VRT NU helemaal onbetaalbaar. Het is voor de commerciële netwerkoperatoren in deze afgelegen regio’s namelijk niet rendabel om te investeren in een upgrade van het vaste netwerk. Deze antennekijkers zijn dan aangewezen op het – door veel te strakke datalimieten geplaagde – mobiele 4G-netwerk.

De VRT verwijst op haar website zelfs naar toekomstige 5G-netwerken om een probleem dat zich binnen enkele weken al stelt, op te lossen. De VRT bedoelt wellicht dat ze de lastige antennekijkers veel liever met een teletijdmachine naar de toekomst wil flitsen om van hun gezeur af te zijn.

VRT: “We gaan bij de VRT deze mensen zo goed mogelijk wegwijs maken naar het online aanbod van VRT NU. Campings worden hoe langer hoe meer van wifi voorzien. De dekking van het 4G- en binnenkort 5G-netwerk neemt ook toe.”

 

Voor mobiele tv-ontvangst op bijvoorbeeld boten, in mobilhomes en caravans of in (vracht)wagens voldoet het huidige mobiele internetaanbod in Vlaanderen zeker niet. Geen enkele mobiele operator biedt onbeperkt mobiel internet via 4G-netwerken aan. Alle mobiele internetverbindingen hebben strikte verbruiksbeperkingen. Ofwel blokkeert men de internettoegang volledig wanneer je het maandelijks inbegrepen datavolume hebt opgebruikt. Ofwel verlaagt men de bandbreedte tot een niveau dat onvoldoende is om video in hoge kwaliteit te streamen. Dat betekent dus dat VRT NU niet of nauwelijks mobiel toegankelijk is terwijl een broadcasttechnologie zoals DVB-T/T2 wél onbeperkt mobiel toegankelijk is.

Een breedbandinternetabonnement dat geschikt is om videostreaming in hoge kwaliteit te ontvangen behoort bovendien niet tot de universele dienst “functionele internettoegang” zoals bepaald door het BIPT. De universele dienst is door onze nationale telecomwaakhond vastgelegd op amper 1 Mbps. Videostreaming in hoge kwaliteit via VRT NU verbruikt netto 3,2 Mbps. Dit impliceert dat een videoplatform zoals VRT NU sowieso niet universeel toegankelijk is in het kader van de wettelijk bepaalde universele dienstverlening.

Haperende apps

Vier maanden geleden opperde Vlaams Minister van Media Sven Gatz in het Vlaams Parlement nog dat de VRT het DVB-T-signaal zonder probleem kon uitschakelen. Volgens Minister Gatz biedt VRT NU voldoende kijkerscomfort. Daarbij was de casting-functionaliteit, waarmee je video vanaf je smartphone op het tv-toestel kan afspelen, een belangrijk argument:

Vlaams Minister van Media Sven Gatz (OpenVLD): “Daarnaast is het mogelijk om programma’s te casten naar je tv-toestel via de site vrtnu.be. Casting komt erop neer dat men via de wifiverbinding de mogelijkheid heeft om de beelden af te spelen op een televisietoestel. Dit kan via de Chrome Browser en een Chromecaststick, of via iOS en een Apple TV Airplay.
Vandaag is er nog geen app. Deze is gepland in de zomer en zal de Chromecast/AirPlay-functionaliteit bevatten.”

Toen VRT NU begin 2017 werd gelanceerd beloofde de VRT de app voor smartphones en tablets in de loop van 2017 te lanceren. Het duurde uiteindelijk tot 1 augustus 2018 vooraleer de VRT de huidige bèta-testversie lanceerde. De VRT NU-app bevindt zich dus nog altijd in een proefstadium en vertoont verschillende gebreken en kinderziekten. De VRT slaagt er maar niet in om het “casten” zonder problemen te doen werken. Haperingen en onderbrekingen tijdens het casten zijn schering en inslag.  Zowel op Apple-toestellen als op Android-toestellen ondervinden de gebruikers problemen met het casten. De afschakeling van DVB-T op 1 december komt nu zienderogen dichterbij en sinds 1 augustus kende de app slechts één update. Deze problemen werden met die update echter niet opgelost. Op Twitter meldden verschillende gebruikers recent verschillende slechte ervaringen met de VRT NU-app:

Op Android-toestellen bevriest de app soms tijdens het casten naar een Chromecaststick. Het herstarten van het Android-apparaat is dan de enige remedie:

Sinds de invoering van kopieerbeveiliging op VRT NU meer dan 3 maanden geleden vertonen er zich terugkomende haperingen in het beeld dat via een Chromecaststick op het tv-toestel wordt vertoond. Op die manier is casten in de praktijk onbruikbaar:

Op Apple-toestellen biedt de app geen ondersteuning voor Chromecast, wel voor Airplay maar daarmee gaat het casten ook zeer moeizaam. Je kan niet doorspoelen en de app onthoudt ook niet waar je was om verder te kijken. Tijdens het casten op Apple-toestellen kan je trouwens geen andere apps openen met je iPhone of iPad. Bovendien moet je in de gaten houden dat je toestel niet in stand-by gaat. Van zodra de VRT NU-app in de achtergrond draait (zoals bij vergrendeling van het scherm) wordt het casten onderbroken en verdwijnt het beeld op het tv-toestel. Wanneer je dan verder wil kijken moet je opnieuw vanaf het begin van het tv-programma beginnen kijken.

Verschillende gebruikers uitten via Twitter hun klachten over de problemen met de VRT NU-app op het iOS-platform van Apple:

Zoals je in deze tweets kan lezen, laat de implementatie van deze castfunctie door de VRT volledig te wensen over. Als je dit vergelijkt met hoe vlot en feilloos het casten werkt bij apps zoals Youtube en Netflix staat de VRT met haar VRT NU-app nog nergens.

VRT NU op slimme tv-toestellen

Het “casten” van tv-programma’s vanaf een laptop, smartphone of tablet naar een tv-toestel is voor sommige kijkers te ingewikkeld. Je kan ook niet verwachten dat de kijker al deze extra apparatuur speciaal in huis haalt en rond hun tv-scherm installeert om gewoon naar het VRT-journaal te kunnen kijken. Overigens hebben veel antennekijkers een hekel aan gecompliceerde, vaak overbodige apparaten. Tv-kijken moet eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn. VRT NU moet rechtstreeks met de vertrouwde afstandsbediening van het tv-toestel te bedienen zijn. Jammer genoeg biedt VRT NU dit vertrouwde kijkerscomfort niet aan. Het is dan ook schandalig dat Vlaams Minister van Media Sven Gatz in het Vlaams Parlement beweert dat VRT NU een gebruiksvriendelijk en toegankelijk platform is dat kijkcomfort biedt:

Vlaams Minister van Media Sven Gatz (OpenVLD): “De VRT heeft met VRT NU een gebruiksvriendelijk en toegankelijk online videoplatform, een platform dat kijkcomfort biedt. Met VRT NU kijk je waar en wanneer je wilt.”

 

 

Met VRT NU kijk je helemaal niet meer waar je wil. De VRT ondersteunt tv-kijken vanuit je luie zetel op het grote tv-scherm in de living via VRT NU niet. Nochtans is VRT NU rechtstreeks toegankelijk maken op slimme tv-toestellen niet eens zo moeilijk. Met de Europese HbbTV-standaard kan een geoptimaliseerde VRT NU-website rechtstreeks op elke smart-tv worden getoond. Zo’n HbbTV-website kan dan rechtstreeks bediend worden met de afstandsbediening van de tv. Dat werkt heel gebruiksvriendelijk en vergt slechts enkele aanpassingen aan de huidige VRT NU-website. Maar de VRT weigert halsstarrig de HbbTV-standaard op het VRT NU-platform te implementeren. Ze isoleert zich daarmee van de andere Europese publieke omroepen die hun videoplatform al jarenlang via deze standaard op tv-toestellen aanbieden.

De VRT liet ons over de ondersteuning van VRT NU op slimme tv-toestellen het volgende weten:

VRT: “Het klopt dat er geen apps zijn voor smart-tv’s, die staan ook niet op de planning. VRT NU is breed bereikbaar. Het platform is bereikbaar via alle courante webbrowsers.
Sinds 1 augustus is de VRT NU-app ook beschikbaar via de grootste mobiele platformen, met name Apple (iOS) en Google (Android). VRT ondersteunt vandaag geen HbbTV, smart-tv apps, geen native Apple TV en geen native Android TV. Helaas heeft VRT niet de middelen om elk platform op de markt specifiek te ondersteunen. De keuze per platform wordt gemaakt op basis van uniek bereik van het platform, relevantie voor de Vlaamse markt en economische haalbaarheid.”

De VRT is niet van plan om VRT NU toegankelijk te maken op slimme tv-toestellen. Zoveel is duidelijk. Maar het argument die de VRT hierbij gebruikt is ronduit bedrieglijk. Het gebrek aan middelen is een uitvlucht en gaat lijnrecht in tegen een eerder gemaakte claim uit het persbericht over de stopzetting van DVB-T. De VRT beweerde toen dat de besparing van meer dan één miljoen euro op DVB-T zou kunnen aangewend worden voor de opbouw en verbetering van het videoplatform VRT NU:

Bob Vermeir, algemeen woordvoerder en manager communicatie van de VRT:
“We zien het gebruik van online kijken jaar na jaar toenemen. Het is dan ook logisch dat we met het oog op de toekomst hier in investeren en onze kijkers van een optimale kijkerservaring voorzien. De middelen die door het stopzetten van DVB-T vrij komen, zal de VRT efficiënt en toekomstgericht aanwenden. De middelen die VRT hiermee uitspaart kunnen gebruikt worden in het opbouwen en verbeteren van steeds populairder aanbod zoals VRT NU.”

Ook Sven Gatz bevestigde deze intentie van de VRT op 31 mei in het Vlaams Parlement:

Vlaams Minister van Media Sven Gatz (OpenVLD): “De openbare omroep wil VRT NU verder uitbouwen en verbeteren. Dat de VRT hierin investeert om zo veel mogelijk Vlamingen te blijven bereiken, is dan ook niet onlogisch.”

 

 

Maar dat blijkt nu een vals voornemen. Na meer dan 4 maanden blijkt nu dat de VRT niets noemenswaardig zal verbeteren aan het videoplatform.

Het bereik van smart tv’s voor een publieke omroep zoals de VRT en de relevantie voor de Vlaamse markt mag je zeker niet onderschatten. Volgens de studie IMEC.DIGIMETER beschikken vandaag reeds 41,9% van de Vlamingen over zo’n slim tv-toestel. Het is dan ook een platform dat zeer snel aan belang wint mede dankzij de steengoede smart-tv apps van Youtube en Netflix. Als de VRT een speler wil zijn die op lokaal vlak kan concurreren met deze Amerikaanse videoplatformen is aanwezigheid op smart tv’s een absolute must.

Vlamingen met een slimme televisie, IMEC Digimeter 2017

Dat heeft VTM wél begrepen want aan de Medialaan hebben ze reeds een populaire Apple TV-app in het aanbod. De VRT hinkt dus duidelijk achterop. Terwijl ze in een niet zo ver verleden nog de toon zette op het vlak van media-innovatie in Vlaanderen. In 2015 was de VRT één van de eerste publieke omroepen die een Apple TV-app lanceerde, maar een paar jaar later verdween die app opeens weer. Dat het ontbreken van een smart-tv app van VRT NU voor meerdere kijkers een gemis is, blijkt uit volgende tweets:

Kopieerbeveiliging op VRT NU

De livestreams en een groeiend deel van de “on demand”-programma’s op VRT NU zijn beveiligd met kopieerbeveiliging (DRM). Op toestellen die niet compatibel zijn met deze DRM-technologie veroorzaakt dit ernstige kijkproblemen. VRT NU-gebruikers krijgen te maken met foutmeldingen, een haperend beeld of zelfs een volledig zwart beeld. Hierdoor wordt VRT NU onbruikbaar voor een hele reeks toestellen, waaronder zelfs veel recente smartphones, tablets en smart-tv’s. Het gebruik van DRM brengt overduidelijk de vrije toegang tot het VRT NU-aanbod in het gedrang. Dit gaat lijnrecht in tegen de voorwaarden die gesteld werden aan het videoplatform in de beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT.  Het videoplatform moet volgens de beheersovereenkomst evolueren volgens de noden van de mediagebruiker en onafhankelijk van het gebruikte platform of toestel aangeboden worden:

“De VRT ontwikkelt een videoplatform om video online aan te bieden. Onder online wordt verstaan: aanbod, diensten en andere toepassingen die via het internet (inclusief het mobiele internet) verspreid worden, onafhankelijk van het gebruikte platform of toestel.
“Video kan zowel lineair uitgezonden programma’s, online-specifiek aanbod, lineaire stromen als evenementiële livestreaming zijn. Het videoplatform biedt dit aanbod aan op de voor de gebruiker meest relevante manier. Het videoplatform evolueert volgens de noden van de mediagebruiker.

In een antwoord op een schriftelijke vraag over de vrije ontvangst van de VRT van parlementslid Katia Segers(SP.a) ontkent Sven Gatz dat het gebruik van kopieerbeveiliging de toegang tot VRT NU bemoeilijkt:

Vlaams Minister van Media Sven Gatz (OpenVLD): “Het gebruik van DRM-technologie betekent niet dat de vrije toegang tot de online VRT-content (via VRT NU) bemoeilijkt wordt of dat er niet langer sprake zou zijn van een “open platform” in de zin van de beheersovereenkomst. Digital Rights Management (DRM) betekent dat de toegang tot videobeelden wordt beveiligd zodat de rechten ervan beheerd kunnen worden. Concreet betekent dit dat op die manier het illegaal kopiëren van videobeelden kan bemoeilijkt worden.”

De antwoorden van Sven Gatz en de VRT houden nog weinig verband met de realiteit. De Minister doet in het parlement alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Volgens Minister Gatz kunnen de antennekijkers probleemloos overstappen op VRT NU, maar dat klopt dus langs geen kanten. VRT NU is geen ernstig alternatief. Punt uit.

7 reacties op “Wat Sven Gatz en de VRT niet willen horen: VRT NU is geen ernstig alternatief. Punt uit.

 1. Mooi artikel!

  Ik zou er nog mee kunnen leven dat het dataverbruik die naar de VRT NU site gestreamed wordt niet in je telemeter of 4G data abonnement wordt aangerekend. Ik denk dat dit punt meestal niet wordt gemaakt in de artikels…

 2. Het is niet de eerste keer dat politiekers walgelijke zever verkopen over ICT, het zal je pensioen maar wezen.

  Welke camping is uitgerust met wifi voor ?200 kampeerders die elk kijken naar HD ???? 5Mb/s x 200 is 1 terabit?

  Ik zou eens de rechtstreekse link willen naar de TV zenders, ik kan bvb kijken met
  https://kodi.wiki/view/First_time_user
  maar dat is al redelijk omslachtig, je moet een 5 tal keren doorklikken voor je beeld hebt …

 3. Gebruik uw petitierecht en stuur brief naar de voorzitter van het Vlaamse Parlement en verwijs naar de Grondwet artikel 28 die u het recht geeft te eisen dat dit in plenaire sessie besproken wordt. Begraaf hen onder verzoekschriften en mail de leden van de commissie Media.

 4. Smart tv,s zijn dom. Enkele vreemde apps, meestal enkele goed werkende tvapps. ( Netflix) ik begrijp dat het budget voor apps te ontwikkelen voor alle platforms veel te klein is. Maar verplicht dan hardware makers dat hun software ook toegang geeft aan andere. Apps van Apple kunnen niet naar tv worden gestreamd of je moet Apple-tv hebben. Iemand met een Android gsm zou naar appletv moeten kunnen streamen of naar koda, raspberry, roku, sonytv dan word het bereik groter en kan je met enkele ontwikkelde apps op meer toestellen streamen/afspelen. Helaas willen die bedrijven dat je al je toestellen bij hun kopen en elkaar software weigeren. Vb: spotyfy hoelang heeft dat geduurd voordat Apple hun een app gunde of whatsapp! Verplicht hun software toegankelijk te maken. En idd alle data voor openbare omroep zou gratis moeten zijn. Kunnen dit wel voor Facebook. Als ik radio op gsm beluister betaal ik in privacy en in data.

 5. ik kan wel VRT NU live streamen en stievie kijken hierbij gebruik ik een tv box (mi box S)

  bij stievie werkt de apk het menu is wel 90° graden gedraaid maar als je werkelijk een zender hebt gekozen zet hij zich terug goed. om series of films te herbekijken moet wel een muis gebruiken omdat de remote daar niet is op voorzien.

  vrt nu streamen kan ik enkel afspelen met de browser van Mozilla Firefox om de browser te gebruiken heb je ook een muis voor nodig (dit kan opgelost worden als Mozilla Firefox wordt upgedate).

  een tv box kost ongeveer 40 tot 60 euro
  een muis kan je kopen voor 5 euro

  hierbij heb kun je gratis tv kijken zonder google cast te gebruiken

 6. GRATIS ? ? ? ? ? Kan iemand even uitleggen wat dit betekend ?
  Bij mij kan je oooook gratis ! na volledige betaling…..alles meenemen.

  Jaren antenne , geeeeen problemen ! En , gratis !

  Maanden een VRT.NU ap , veeeeel problemen ! En , NIET gratis !

  Er word nog steeds tv via antenne in de lucht gestuurd , maar , nu met een code.
  Als je betaald , kan je deze code decoderen , en via antenne , betalend kijken.
  Dus antenne kan nog steeds , maar NIET meer GRATIS !

  Leugenaars in ivoren torens !
  Ver van het voetvolk , die ze wel voor alles en nog wat nodig hebben !
  Zonder voetvolk , geen eten , geen luxe , geen leven in de ivoren toren !
  Hoe lang nog ? Moeten we echt iedere keer weer alles slikken ?
  En verkiezingen ? Iedere keer weer dezelfde mensen om op te stemmen ?
  En stemmen , zonder te weten wat men zal doen , eens aan de macht ?
  Proberen stemmen op de minst slechte , leuk hoor !
  Dank U !

Reageer